25.11.18

Summary of the North Island Trip (2) Food ~ 北島総括その2・食糧

In my daily notes, I did not make a comment about food intentionally unless having had something special.  Everyday meal was a delight to me, yet there were no much variety and I had a lot more things to write than food.  Today I'm making some notes for the ones who wish to walk TA in the future just as a reference. 

Main points to choose food for bush meals are: 
(1) Available at any shops 
(2) Reasonably priced 
(3) Not bulky and not heavy 
(4) Short cooking time and easy to clean up; and 
(5) High calorie and long life

Taste and balanced nutrition were lower in priority.  

Breaky: instant coffee, muesli with dissolved milk powder in water, often with dried black currents 

Lunch: flat bread (wrap) with peanut butter, salami and cheese, later I used tortilla that was a bit smaller than wrap. It was handy to make the amount I needed and didn't need much filling.  When it was rainy and there was no shelter, I had a quick one with dried fruit, muesli bar, trail mix, chocolate etc.  When I was fed up with these sweet food, I ate crispy noodles, edible as a snack no cooking required, and cheese flavoured one was my favourite. 

Dinner: couscous covered with a cup-a-soup and rehydrated dried mash potatoes; or 2 minute noodles with dried peas, wakame (dried sea vegetable), shiitake mushroom and fried shallot.  

About cooking 2 minute noodles: poured hot water over the noodle and covered it for 5 minutes to save fuel.  I had Vietnamese rice noodle that just needed hot water to softened, no need to cook on a stove. Did not eat cup-a-noodles at all, because it was bulky and too small portion.  

After dinner sweets: tortilla with hazel nut spread and mixed nuts.  It was Patric, a Swiss TA walker gave me this idea that became my favourite.  Think it was one of the main reasons why I lost my weight.

 毎日の記の更新では、特別わったものを食べたりした時でもない限り、意識的に食事のことにはふれなかった。日の食事は自分にとしては大きなしみであっても、そんなに化に富んでいたわけでもないし、他に書くこともたくさんあったからだ。しかし、この先TAいてみようという人にとって、一つの参考になるかもしれないのでここでまとめておきたい。

メニューを決める上で考えたのは 
(1)どこでも入手しやすく
(2) 手頃な 
(3) 嵩張りすぎず重すぎない 
(4) 調理時間が短く、後片付けも簡 
(5) 高カロリーで保存が効く
といったところ。味や栄養バランスなどは後合わし。

<朝食>インスタントコーヒーとミューズリーに粉ミルクを溶かした牛乳をかけたものでませることが多かったが、乾燥スグリ (Black current) を混ぜることもよくした。

<昼食>ラップ(トルティーヤ)にピーナッツバターを塗り、サラミとチーズをせていたもの。途中からは一回り小さなトルティーヤの皮を使うようになった。量を調節しやすいし、中に入れる具が少ないので皮も小さい方がバランスも良い。雨の日で雨宿りできる場所がない時などは、ドライフルーツやミューズリーバー、トレイルミックス(編集者註ナッツ、ドライフルーツ、チョコレートチップなどが適宜混ざった、高カロリー行動食。NZのスーパーで普通に売っている)チョコレートなどで簡ませることも多かった。これも甘いものばかりでも飽きるので、途中からは乾燥でそのままスナックとして食べる、クリスピーヌードル(ベビースターラーメンより大ぶり)というのを多用するようになり、 特にチーズ味がに入った。

<夕食>クスクスにカップスープをかけたものと乾燥マッシュポテトをしたもの、またはラーメンに乾燥グリーンピースや、フライドオニオン、ワカメ、干し椎茸等を入れたもの。ラーメンの代わりに、煮なくてもお湯をかけるだけでいいベトナム風ライスヌードルもよく食べたし、ラーメンも途中からは燃料節約のため煮込むのを止め、熱湯をかけて5分ほど置いてから食べるようになった。カップは嵩張る上に量も少なく一度も食べなかった。

<食後のデザート>ヘーゼルナッツクリームを塗ってミックスナッツをいたもの途中で知り合ったスイス人TAウォーカーのパトリックに教わった。こんな食生活をけていたことも体重減の大きな要因の一つだろう。










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